Shetland neste

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKommende helg har NRK’s program Vesterhavsøyene flyttet seg fra Fair Isle til Shetland. Jeg regner med at Dag Lindebjerg har fått med seg de viktigste poengene derfra. Jeg har ikke vært på Fair Isle, bare sett øya på vei fra Shetland til Orknøyene. Shetland, derimot har jeg besøkt flere ganger. Det hadde jeg nok fortsatt med, om det hadde vært båtforbindelse fra Norge. Da Smyril Line la ned ruta fra Bergen til Shetland, er det nå nesten ikke mulig å komme dit med bil lenger.
De fleste nordmenn tenker på Shetlandsbussen og Shetlands-Larsen i forbindelse med disse øyene, og historien fra siste verdenskrig. Derfor er jeg overbevist om at dette kommer til å spille en sentral rolle i det kommende programmet. De første båtene som kom over fra Norge landet nord på Shetland, på et lite sted som heter Lunna (bildet). Nordmennene som kom måtte gjennom et sikkerhetsintervju, det foregikk i Lunna House rett ovenfor den lille kaia. Flere nordmenn er gravlagt ved den lille kirken ved Lunna. Etter hvert flyttet mye av virksomheten til Scalloway, der det i dag er et lite museum som handler om forbindelsen til Norge under krigen.
Ellers regner jeg med et besøk på Jarlshof (mer om dette i neste post) og kanskje St. Ninians Isle. Strikkekulturen på Shetland blir nok også berørt.

Advertisements

2 Comments on “Shetland neste

  1. How perfectly pastoral, peaceful and beautiful. Love this scene… Thanks! Linda

    • Linda, did you follow the links in this post? The text in the links will be in English, making it possible for you to read what it is all about. Thanks for your comment!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: