NRK og Orknøyene

OLYMPUS DIGITAL CAMERASnart får vi se hva Dag Lindebjerg har fått med seg fra Orknøyene. Her er noen av de tingene jeg synes burde være med.
Skara Brae. Vinteren 1850 herjet en storm på Orknøyene, og avdekket bebyggelse fra den yngre steinalderen. Europas best bevarte. Kanskje øyenes viktigste turistmål.
The Churchill Barriers. Under andre verdenskrig snek den tyske ubåten U-47 seg inn i Scapa Flow og senket det britiske hangarskipet Royal Oak. 833 sjømenn omkom. Winston Churchill ga da den berømte ordren Close the Gaps. Deretter bygget italienske fanger og britene moloer mellom mange av småøyene for å hindre gjentakelser. Italienerne bygget selv et kapell med vakker utsmykking, og hadde nære forbindelser med folkene på Orknøyene i årene etter krigen.
St. Magnus Cathedral. Storbritannias nordligste katedral, bygget av de nordiske jarlene på Orknøyene. Katedralen ligger i Kirkwall.
Scapa Flow. Et sjøområde mellom noen av øyene  i Orkney. Var Storbritannias hovedbase for krigsskipene sine under begge verdenskrigene, men vikingen benyttet det allerede for over 1000 år siden. Det er også interessant å merke seg at 74 skip i den tyske marinen ble senket her av den tyske admiralen Ludwig von Reuter. Det finnes et lite museum om dette i Stromness. Mange dykkere besøker hvert år Scapa Flow for å oppleve alle vrakene.
Det finnes også mange andre fortidsminner på Orknøyene, slik at en trenger god tid til å få med seg bare noen av disse.
Se vår reiseskildring fra 2010.

Se også:
Maeshowe
Ring of Brodgar
Broch of Gurness
Birsay

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: