Egil Holter har gått bort

Vi har mistet en av norsk volleyballs kjemper. Egil Holter (73) er død etter lengre tids sykdom. Denne triste beskjeden ble sendt oss i går av sønnen hans, Trym Holter.
Egil Holter og jeg møttes til dyster på volleyballbanen allerede på 50-tallet. Han kom fra Grorud og spilte for ett av landets første skolelag, Grorud Gymnas. Jeg spilte for Varg, og vi var de to eneste juniorlagene i hovedstaden. Og de var alltid best, anført av den høye Egil Holter.
Egil flyttet etter hvert til Trondheim og NTH, der han studerte til arkitekt. Han kunne ikke være uten sin idrett, og startet opp volleyballgruppe i NTHI. Jeg hadde i mellomtida begynt med volleyball i OSI. På midten av sekstitallet begynte vi i OSI å trene året rundt, med det bestemte målet å bli best i Norge. Under NM i Åmli i 1967 skulle det skje. Dessverre for oss hadde NTHI tenkt på samme måten og finalen ble spilt mellom studentlagene fra de to byene. Atter en gang sto Egil Holter på andre siden av nettet for meg. OSI vant de to første settene. NTHI tok de tre neste. På bildet i bladet Aktuell er det nettopp Egil vi ser i smash. Tilskuerne hadde aldri sett maken til volleyball.
Men Egil hadde lenge forstått at om norsk volleyball skulle utvikle seg videre, måtte vi begynne å spille innendørs. På helårsbasis. Han debatterte ivrig for sitt syn i Volleyballnytt, eller Volleyball, som det het i starten. Han fikk gjennomslag for sine ideer etter å ha arrangert det første uoffisielle norgesmesterskapet innendørs i Trondheim i 1968. NTHI vant.
Det eksisterte et svært hyggelig konkurranseforhold mellom Egil Holter og meg selv. Jeg kommer aldri til å glemme det skjeve smilet hans når han, på en lun og humoristisk måte psyket oss før et mesterskap. OSI fikk endel utenlandske spillere på laget etter hvert, som russeren Valeri Moissenko og tsjekkeren Jaroslav Tusek. Egil fant derfor opp en utenlandsk spiller på godt over to meter og med et østeuropeisk navn og førte det opp på spillerlista til NTHI, for å sette et støkk i oss. Egil tok idretten sin alvorlig, men ikke altfor seriøst, og han hadde alltid et lurt smil rundt munnen og en fin replikk.
Egil var en selvsagt spiller på det norske landslaget. Sammen med Tore Fiskvatn fra Åmli var han i mange år den beste angrepsspilleren Norge hadde. Spesialitet for Egil, slag over venstre skulder. Han hadde fast plass på landslaget, men siden Norge spilte svært få landskamper var det en bedrift av Egil å oppnå 15 av dem.
Egil startet som nevnt tidlig med volleyball. Og han holdt på opp i meget voksen alder. Vi ser han her i NM for veteraner i 2000. Ellers var han en sentral person i det som rørte seg rundt volleyball i Norge og utviklingen av idretten. Han satt i styret i forbundet en periode, og han er æresmedlem i Norges Volleyballforbund.
Egil Holter har en viktig plass i historien om norsk volleyball.
Han var med og skapte den.

https://osloray.wordpress.com/2010/11/23/osi-mot-nthi-i-1975/

Advertisements

4 Comments on “Egil Holter har gått bort

  1. Godt skrevet. Tankene går til hans nærmeste.

  2. Dette var fryktelig trist å høre. Jeg hadde gleden av å være sammen med Egil i mange år, både på og utenfor banen. Egil var en utrolig flott person som har vært kjempeviktig for norsk volleyball.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: