Jan Kvalheim – vår mest kjente volleyballspiller

Mange norske unggutter har nok vokst opp med Jan Kvalheim som det store forbildet, han var den første norske volleyballspilleren som fikk et navn utenfor volleyballens rekker. Etter hvert ble det to av dem, Kvalheim/Maaseide ble nærmest et uttrykk innenfor norsk og internasjonal sandvolleyball. Men la oss begynne med begynnelsen. Og den var før sandvolleyballens tid, selv om det var i Skien eller Gimsøy dette startet, med Eldar Spakmo i spissen.
Allerede i 1982 ble Jan norgesmester i juniorklassen for Gimsøy, sammen med blant andre Kåre Mol. Og Eldar var trener. I 1984 reiste Jan til Frankrike og Arago Sète og ble der først èn sesong. Men denne sesongen i Frankrike skulle gjøre et varig inntrykk. Han dro så hjem til Norge og Hellerasten, vi regner med at Roald Bahr hadde et ord med i laget her.  Den sesongen vant Hellerasten seriemesterskapet, som da var 1. divisjon.
Men Frankrike lokket og Arago Sète ble Jans klubb i tre sesonger. De vant den franske cupen i 1988. Så bar det videre til AS Cannes der han var med å
vinne serien to ganger nog cupen en gang. Mens han var der fikk han anledning til å prøve seg i semifinaler i Champions League i Europacupen to ganger.
Så vendte Jan nok en gang tilbake til Norge, denne gang valgte han å spille for Skien VBK fra 1992 til 1995. I 1996 vant han cupen med Skien. Men Jan Kvalheim forsøkte seg også i Italia. De italienerne som hadde sett han under EM-kvalifiseringen i Norge og kanskje også under europacupene, var mektig imponert og ville ha han nedover. Så han spilte tre måneder for Sidis Baker Falconara i A1 våren 1994 og spilte 9 kamper. Laget vant 7 av dem. Der spilte han sammen med Samuele Papi, som var en av verdens beste spillere i  perioden 1995 – 2000.
Et lite apropos i denne sammenheng. Da jeg en gang satt på en uterestaurant på Aker brygge sammen med beach-sjefen hos FIVB, Angelo Squeo, pekte han stadig på høye velbygde nordmenn som gikk forbi og ba meg å løpe bort til dem for å rekruttere dem til volleyball! “For det var slik jeg oppdaget Papi og fikk han med”, sa han. Jan spilte også for Dristug i to sesonger, 2001-2003.
Jan Kvalheim var ikke et treningsprodukt, snarere tvert i mot. Han var et naturtalent. Med sine to meter i høyden og god spenst ble han en sterk spiller ved nettet, noe motstandere både inne og ute fikk merke.
Det var på hengende hår at vi ikke mistet Jan Kvalheim til Frankrike. Han gjorde et sterkt intrykk i Frankrike, ble også valgt til beste spiller i den franske ligaen. Franskmennene så for seg at Jan ville styrke deres landslag til OL, og Jan hadde veldig lyst til å en gang få delta i de olympiske leker. Det gikk så langt at Jan søkte om fransk statsborgerskap.
Men, som han sier, heldigvis fikk han avslag, og dermed ble han sandvolleyspiller. Så ble sandvolleyball en olympisk gren og dermed fikk Jan være med i OL likevel! To ganger tilogmed.
Sandvolleykarrieren startet i Frankrike og han spilte først sammen med franskmannen Thierry Glowacz. I 1990 ble de to nummer seks i Jans første World Tour. Så fant han sammen med Bjørn Maaseide, og i mange år, fra 1991 til 2000 var dette et fryktet lag internasjonalt. Jeg kommer aldri til å glemme dem da de deltok  Goodwill Games i St. Petersburg i 1994 og likegodt vant! For første gang kunne vi her hjemme følge dem direkte på TV, det var en stor opplevelse.
Jeg husker godt at da jeg arbeidet i forbundet. I 1994, skulle presidenten i FIVB samle verdens beste sandvolleyballspillere til en turnering i Spania i 1994. Dett var et ledd i å overbevise Samaranch, presidenten i den internasjonale olympiakomiteen, om at sandvolleyball burde stå på OL-programmet. Vi mottok listen over deltakende lag. Jan og Bjørn var ikke invitert. Jeg skrev straks til FIVB og sa at vi hadde et lag som vi mente burde være med og fikk til svar at det var fullt, men at de nordmennene sto først på reservelista. Et par uker senere kom det beskjed om at et amerikansk hadde trukket seg og det var klart for Kvalheim/Maaseide. Jeg ringte Jan for å si fra, og han svarte rolig at de hadde pakket baggene forlengst!
Men denne historien slutter ikke der. De dro ned, og vi på kontoret fulgte med på resultatene etter hvert som de dumpet inn. Kvalheim/Maaseide, seier, Kvalheim/Maaseide seier. Og plutselig var de semifinalen! Utrolig! Vi var jo slett ikke vant til gode resultater internasjonalt. De endte til slutt som nummer fire i denne toppturneringen og deretter strømmet invitasjonene inn.
Jan Kvalheim og Bjørn Maaseide ble verdensmestre i 1995, de ble europmestre, vant 7 World Tour-turneringer og tok flere NM. Legender i norsk volleyball!
På det nederste bildet ser vi Jan Kvalheim i blokk under en World Tour-turnering på Hermosa Beach ved Los Angeles i 1995. Spilleren som smasher er amerikaneren Scott Ayakatubby.

Advertisements

2 Comments on “Jan Kvalheim – vår mest kjente volleyballspiller

  1. Bifalles!!!
    Husker vi (Ulriken) spilte mot Skien i Ekebergcup. Jan på tremeter i pos-1. Blokkstratregi: Arne-Geir tar opplegger, midt og kant. Jeg og Sjur Hanserud (begge 203) blokker Jan. Funket bra det, men det sier vel også noe om Jan’s kvaliteter…

  2. er vel bare en ting å si om Jan: Utrolig! Moro å ha fått anledning til både å spille med og mot Jan 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: